divendres, 5 de febrer de 2016

2016 Any Joan Mas i Verd


Montuïri dedica l’any 2016 a homenejar la figura del batle Joan Mas i Verd 

El consistori montuïrer aprovà ahir dedicar enguany al batle Joan Mas i Verd i a començar el procediment per declarar-lo Fill Il·lustre del poble entre d’altres activitats relacionades 

L’Ajuntament de Montuïri va aprovar per unanimitat (MÉS, PP i PSOE) en el plenari d’ahir vespre declarar l’any 2016 dedicat a Joan Mas i Verd Collet, que fou batle entre 1931 i 1936. D’aquesta manera, el consistori vol reivindicar i recordar la tasca que portà a terme, juntament amb el seu equip, a favor del benestar, la cultura, l'educació, la democràcia i la llibertat. 

Aquesta declaració també suposa començar l’expedient per declarar Joan Mas i Verd com a Fill Il·lustre de Montuïri d’acord amb el Reglament d’Honors i Distincions que també s’aprovà en el plenari d’ahir. L’expedient acabarà amb un plenari extraordinari i una cerimònia amb la qual es proclamarà el batle Collet com a Fill Il·lustre de Montuïri i es penjarà el seu retrat en un lloc d’honor de la Casa de la Vila.  

Per tal d’enaltir la figura de l’homenatjat, s’organitzaran al llarg d’enguany activitats relacionades a donar a conèixer la figura de Joan Mas i Verd i del període de Montuïri durant la Segona República Espanyola i es fomentarà la investigació històrica sobre ell i la resta de montuïrers represaliats. 

Altres mesures que s’acordaren són establir un homenatge anual a tots els montuïrers víctimes de la repressió que comportà la Guerra Civil a Mallorca, col·laborar amb les iniciatives del Govern i el Parlament de les Illes Balears per obrir la fossa comuna del cementeri de Montuïri i instar als ajuntaments de Mallorca on existeixen fosses comunes, especialment aquells amb restes de montuïrers, a col·laborador amb les iniciatives del Govern i el Parlament de les Illes Balears sobre aquesta qüestió. 

Per tal de coordinar l’any Joan Mas i Verd, es formarà una comissió assessora composta pel batle, la regidora de Cultura, els portaveus de cada un dels grups municipals i entre dues i cinc persones nomenades pel batle que destaquin pels seus coneixements històrics, per la seva relació amb la figura de Joan Mas i Verd o pel seu activisme en el món associatiu. La comissió disposarà d'un portaveu que actuarà de coordinador. 

El batle de les Escoles 

Joan Mas i Verd Collet va néixer a Montuïri el 28 de desembre de 1899 fill de pagès i de mestre d’escola. Després de rebre una educació en diverses institucions religioses, de fer sortí del seminari just abans de dir missa, va viure una joventut intensament implicat en la vida política i associativa del poble.

Entrà a formar part del Partit Republicà Federal de Mallorca de la mà del seu cosí Joan Verd Palou. El 1931 va fer part del Front Únic Antimonàrquic que guanyà les eleccions l’Ajuntament de Montuïri de dia 12 d’abril, dos dies després va ser un dels qui proclamà la Segona República al poble i a continuació va ser triat com a batle. 

Durant el seu mandat es varen portar a terme actuacions com la reforma del cementeri, l’obertura d’una biblioteca popular o la participació en l’avantprojcte d’autonomia de les Illes Balears. Tanmateix, la realització més recordada va ser la construcció del grup escolar inaugurat el 1935 després que el poble decidís en referèndum portar endavant l’obra. Dimití del seu càrrec l’abril de 1936 i una gestora es va fer càrrec del govern municipal. 

Després de l’aixecament militar del 19 de juliol de 1936 s’amagà a la contrada montuïrera de la Font Bosseta i després a casa seva. Fou detingut per una partida de falangistes el 3 de setembre i fou afusellat a la nit a la possessió de Son Pardo (Palma) Des de 1982, les escoles que féu construir porten el seu nom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.