dijous, 19 de febrer de 2015

Donació de Sang a Montuïri: 26-02-15


El proper dijous 26 de febrer hi haurà una nova Campanya de Donació de Sang en el Centre Sanitari de Montuïri (Carrer de Palma, 101). Les donacions es poden fer des de les 18.00 a les 21.30 hores.

Des d'aquí vos animam a participar en aquest acte altruista i solidari.

A contuació podeu llegir l'entrevista realitzada a na Maria Teresa Gomila, col·laboradora de Donants de Sang a Montuïri, publicada en el butlletí informatiu municipal d'aquest mes de febrer.


Entrevista a Maria Teresa Gomila, col·laboradora de Donants de Sang a Montuïri


Maria Teresa Gomila Nicolau, jove montuïrera de 23 anys; actualment treballa d’auxiliar d’infermeria de quiròfan a la Policlínica Miramar i en el departament d’esterilització de l’Hospital Son Espases; a més, és la responsable de joventut a la Junta Rectora de la Germandat de Donants de Sang i col·laboradora de  Donants de Sang a Montuïri.


Quina és la teva tasca com a responsable de joventut a la Junta Rectora de la Germandat de Donants de Sang? I com a col·laboradora de Donants de Sang a Montuïri?

Promocionar la donació de sang dins el col·lectiu juvenil; això implica desenvolupar i executar distintes campanyes o iniciatives publicitàries que els conscienciïn de la importància de la donació. A Montuïri, ajudar en el desenvolupament de les campanyes que es realitzen en el nostre poble: donar-les a conèixer als veïns i veïnes, resoldre dubtes, etc.

Cada quan hi ha campanyes a Montuïri?

Les campanyes es realitzen cada tres mesos. La pròxima campanya és el proper dijous 28 de febrer de 2015 de les 18 a les 21.30 hores en el Centre Sanitari de Montuïri.

Qui pot donar sang?

Persones de 18 a 65 anys, que pesin més de 50 kg i que gaudeixin de bona salut (això no significa que persones diabètiques o hipertenses, entre d’altres, no puguin donar ja que, precisament, la seva sang pot ser més bona; de totes formes, com que abans de la donació et realitzen unes proves mèdiques, és el metge qui decideix si es pot donar o no). Les dones poden donar 3 vegades a l’any i els homes 4 (amb un espai de temps mínim de 2 mesos entre cada donació): les dones poden donar menys a causa de la menstruació; la menstruació ens comporta una beneficiosa renovació natural de la sang; és important que els homes donin sang ja que això els permet anar renovant la seva sang, una renovació que és bona per a la salut.

Com és el procés de donació?

El procés comença des del moment en què, 2 hores abans de la donació, no pots fer una menjada copiosa. Quan arribes al Centre Sanitari, el primer que et demanen són algunes de les teves dades a través d’un petit qüestionari confidencial; el metge comprova la tensió arterial, el ferro i la glucosa i, si tot és correcte, et realitzen l’extracció de sang que també es posa en tubs de mostra per tal d’analitzar-la abans de que sigui utilitzada. Després passes a una sala on hi ha un refrigeri, és important beure i menjar alguna cosa; en el mateix moment del refrigeri, el nostre cos ja ha generat de manera natural la sang perduda. Una vegada extreta, la sang va etiquetada al laboratori del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears on es analitzada de manera completa i exhaustiva: en el cas que detectin alguna alteració, entre dos i tres dies després de la donació, t’ho comuniquen telefònicament; per altra banda, si l’analítica és correcta, t’envien una carta amb els resultats i amb informació relacionada com és el teu grup sanguini. Una vegada finalitzat tot aquest procés, la sang va a les geleres fins que algú la necessita; malauradament la sang no dura massa temps sense que requereixi ser emprada per algun pacient ja que, de fet, he vist les geleres pràcticament buides, una imatge molt desconcertant.

Per què és important donar sang?

Perquè se’n necessita molta i de manera urgent: no només per accidents sinó també per parts, intervencions quirúrgiques, persones que reben quimioteràpia, etc. Se poden arribar a emprar més de 2 bosses de sang per pacient o, inclús, he vist posar 11 bosses a una mateixa persona, cada una d’aquesta bosses és la donació d’un voluntari, per tant, en aquest cas es requeriren 11 voluntaris. És important  perquè està en les teves mans regalar una vida; no es demana res més que una cosa que el teu propi cos genera de manera natural i que, a més de poder salvar vides, com he dit, és beneficiós pel teu propi cos. També és important que els joves s’animin a ser donants ja que a partir dels 65 anys ja no se’n pot donar i és necessari que ells cobreixin a les persones que ja no en poden donar a causa de la seva edat. Massa sovint, no és fins que un familiar o conegut la necessita que no ens conscienciem de la seva importància.

Ets donant de sang? A algunes persones els hi fa una mica de por... què els hi diries?

Sí, som donant des dels 18 anys. En primer lloc, els hi diria que m’expliquin exactament a què tenen por per poder-los respondre adequadament. Normalment es té por a l’agulla... però dir que només sents una picada en el primer moment i que, posteriorment, durant l’extracció, ja no notes res; tampoc veuran l’agulla en cap moment. De totes formes, si estan interessats en donar però els hi fa respecte, poden venir un dia que hi hagi campanya només per veure com funciona tot i els hi explicarem el que necessitin saber.

T’agradaria afegir alguna cosa més?

Si, només recalcar que si algú té dubtes, vol més informació o li interessa venir a veure el procés, que es posi en contacte amb jo a través d’un missatge privat de Facebook o enviant-me un correu-e a m.teresagn@outlook.com. També existeixen distints canals oficials per informar-se com el web de Donants de Sang: www.donasang.org on s’hi troben els dies i llocs on hi ha campanyes o el web de la Fundació Banc Sang i Teixits de les Illes Balears: http://www.fbstib.org/  

Moltes gràcies Maria Teresa!