dimecres, 10 de desembre de 2014

Actualitat del Museu de Son Fornés


Aquests dos mesos han suposat per al Museu Arqueològic de Son Fornés l’autèntic inici del curs amb una gran afluència de visitants, especialment escolars. El gran nombre de visites realitzades mostra un cop més com el Jaciment i el Museu de Son Fornés constitueix tot un referent per als centres educatius de tota l’illa que cada any hi venen com a visita obligada i imprescindible dins els seus programes didàctics. Enguany l’èxit ha estat més que notable i és que, concretament el mes d’octubre, ha estat rècord tant pel que fa a recaptació com al nombre de visitants respecte les xifres del 2013 i el que portem de 2014, amb un volum de quasi 500 escolars (dins un total de 670 visites en total), sent una de les millors tardors que es registren a Son Fornés des que el Museu obrí les seves portes.

Les noves activitats i tallers, especialment els ambientats en època romana (en concret el taller de cuina on els alumnes realitzen una recepta autèntica d’època clàssica), han tingut molt bona acollida i el nombre de reserves que ja s’han fet omplen l’agenda fins a finals de curs, indicant com serà un bon any per al nostre Museu.

A més de grups escolars, altres associacions han passat per Son Fornés, com ara l’Aplec Scout de Mallorca el Grup d’Història Local de Muro, que van incloure la visita al Museu i al Jaciment dins la programació del curs d’història que organitzen cada any. Així mateix, els membres integrants del Museu han realitzat diverses xerrades tant divulgatives (com la que organitzaren per l’Aplec Scout) com científiques, com seria el taller – xerrada realitzat al Centre d’Ensenyament Superior Alberta Giménez per a públic universitari.

D’altra banda, ha continuat l’afluència de turisme estranger interessat en el patrimoni de Montuïri, com ho indica el fet que segueixi realitzant-se la Visita Turística del nostre municipi per part de públic, sobretot alemany. Tot plegat mostra el gran abast de l’entitat que s’adapta a perfils de totes les edats i necessitats.

Destaca l’acte de dia 31 d’octubre, quan es va dur a terme per primera vegada l’activitat “El Món dels Morts a Son Fornés”, una visita guiada que comptà amb l’assistència de més de 50 persones, tant de Montuïri com d’altres bandes de l’illa. Els assistents van poder conèixer de primera mà els secrets relatius a les pràctiques funeràries en la prehistòria documentades al Jaciment i que mai fins ara s’havien exposat de manera complerta, tot fent unes herbes i amb la llum de les torxes per amenitzar la vetllada. Va ser una experiència molt positiva que esperen repetir en futures ocasions incloent els nous resultats que puguin anar sorgint.

Dins el mes de novembre, el Jaciment de Son Fornés va fer de marc de fons de la sessió fotogràfica del Club de Bàsquet Montuïri, amb un exemple de perfecta sintonia i simbiosi de la xarxa cultural i associativa del nostre poble.

Finalment, per primera vegada la XVI edició del Curs d’Història a Muro ha inclòs la visita al Museu Arqueològic de Son Fornés i al Jaciment dins el seu programa. Els participants del curs van poder gaudir d’una de les darreres jornades amb sol de la tardor durant la realització de la visita guiada que aplegà una trentena de persones.