dimarts, 18 de novembre de 2014

L’escola CEIP Joan Mas i Verd impulsa l’esperit emprenedor


La Direcció General de Comerç i Empresa, a través de Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), promou el programa anomenat ICAPE. Es tracta d’un programa de suport als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa de les Illes Balears, que va néixer el passat curs 2013-14 amb l’ànim de provocar un canvi cultural en l’educació reglada i afavorir l’aprenentatge de les capacitats i aptituds per a desenvolupar l’esperit emprenedor dels joves estudiants de Balears, de forma esglaonada, des de l’Educació Infantil fins al Batxiller i Formació Professional.

Després de les reunions per portar aquesta iniciativa a Montuïri amb els tècnics de l’IDI, la direcció del CEIP Joan Mas i Verd i l’Ajuntament de Montuïri, la nostra Escola Municipal ja és un dels nou centres que s’ha adherit a aquest programa pel curs 2014-15.

Concretament s'ha adherit a dos programes: en primer lloc, un corresponent a l'Educació Infantil adreçada a nins de 5 anys. Es tracta d’un programa transversal que, a més, contribueix al compliment dels objectius d’etapa de l’Educació Infantil. Té com a objectiu principal contribuir de forma didàctica a fomentar l’emprenedoria des de les edats més primerenques, adquirint hàbits i conductes autònomes, a través de la pràctica d'aquestes capacitats des de les primeres etapes de la educació.

Durant el mes d'octubre els professor de l’Escola de Montuïri han realitzat la formació corresponent per adquirir els coneixements tècnics necessaris per desenvolupar el programa dins l'aula i mantindran el contacte amb els tècnics de l’IDI de qui rebran totes les pautes i seguiment necessari. 

Amb l’altra línea, dirigida als alumnes que cursen cinquè, el nins crearan una empresa amb la forma jurídica de cooperativa. Les principals etapes en les que treballaran són:

  • 1ª etapa: constitució i imatge, que inclou: la idea empresarial, l'elecció del nom de la cooperativa, el disseny de logotip, l’acta de fundació, l’elaboració dels estatuts. l’aportació de capital i l'organigrama de RRHH.
  • 2ª etapa: unitat d’investigació i producció, es fa l’ elecció dels productes i producció.
  • 3ª etapa: etiquetatge i venda, inclou: l’elaboració de material publicitari, el disseny d’un anunci per a la venta dels productes, l’etiquetatge i la venda en el mercat local.

Els nins de darrer curs d’Infantil ja han escollit el negoci: la producció de torró, basat amb la matèria prima principal: l’ametla, i ja han començat el procés amb la recol·lecció de les ametles, han triat els bessons i una vegada escaldats ja els han pelat. Esperem poder tastar-los aquestes properes festes de Nadal!

I paral·lelament els nins de deu anys actualment es troben treballant la primera etapa i ja han redactat els estatuts de la seva cooperativa i han decidit el disseny del logotip.

Ambdues línees han estat molt ben acceptades pels alumnes que estan ben engrescats desenvolupant la seva primera experiència emprenedora.