dijous, 6 de novembre de 2014

La Mitjanit


Sant Bartomeu 2014 presentà una notable i destacable novetat: la recuperació del ball la Mitjanit, el darrer dels balls perduts.

La laboriosa tasca de recuperació ha estat executada per Joan Socias Fiol, historiador i mestre dels actuals Cossiers qui a continuació explica com ha estat aquest procés de restauració: 

La tasca de recuperació de la darrera cançó perduda dels Cossiers s’inicià fa uns anys. Però ha estat aquest 2014 quan el grup de Cossiers l’han poguda interpretar. De les fonts orals i escrites es van poder treure les dades més importants per composar i recuperar el ball. Amb les fonts escrites, conservades per diferents estudiosos del folklore en els seus llibres, en teníem l’estructura del ball, per això sabíem que era una dansa que no es ballava en cercle, sinó els sis cossiers un davant els altres, com ocorre en balls dels cossiers d’Alaró i Manacor. Les fonts orals ens assenyalaven que era un ball molt senzill, i que es deixà d’interpretar precisament per això, per la seva senzillesa, “eren sempre els mateixos passos”, repetien diferents entrevistats.

Amb aquests elements i la música que s’havia conservada amb les diverses gravacions realitzades a l’amo en Joan Grimalt, Niu, s’inicià el procés de compaginar, ajuntar, les diferents informacions. Així, a base de diferents provatures entre els passos ja existents  en altres cançons (voltes, peus enmig, trencats...) s’arribà a confegir un ball que s’esqueia, quadrava, amb la música i que fou el que després amb pocs dies aprengueren l’actual colla de Cossiers. Per a la distribució dels colors dins el ball es mirà com ho feien els de Manacor i Alaró i finalment s’optà per no fer-ho com cap d’ells, sinó agafar la mateixa estructura i distribució que en el ball dels Mocadors.

Les darreres referències sobre aquest ball les hem de cercar en els anys 40 del segle XX, quan la colla amb Joan Marimon, Pavora, com a dama encara ballà un pic o dos aquesta peça. Sabem també pels folkloristes i les fonts orals que aquesta dansa servia als Cossiers per ballar abans de les corregudes.

Un cop el ball estigué enllestit fou la Comissió dels Cossiers, creada per l’Ajuntament fa uns anys, qui decidí tirar endavant la dansa i en disposà els dies i el lloc per a ballar.

Des del Consistori es vol aprofitar per agrair públicament la tasca realitzada per Joan Socias en la restitució d’aquesta dansa; també a totes aquelles persones que d’una manera o l’altra han col·laborat o contribuït per a què aquesta restauració s’hagi pogut efectuar i, finalment, als Cossiers per a la seva predisposició i voluntat d’interpretar-la per primera vegada després de molts d’anys sense haver estat exhibida.